Ha strømpris-saken i bakhodet når du leser dette. Det viser noe av hva som har lagt grobunn for problematikken. Den som tror at noen kan tvinge fram en løsning i strømpris-konflikten uten å anskueliggjøre det som må være de bakenforliggende holdningene til makteliten og årsakssammenhenger for øvrig – må tro om igjen. (Min påstand.) Ellers kan vi kun oppnå midlertidig løft som trekkes tilbake når myndighetene tror at de fleste har innfunnet seg med høye strømpriser. Vi vil ha permanente og forutsigbare strømpriser! Folk som er oppvokst på gård vet at man må gjøre noe seriøst med grobunnen før man kan regne med god avling.
Jeg påstår at sittende Regjering nå kun venter på at motstanden mot strømprisene skal dø ut av seg selv, slik at de kan fortsette med «sin politikk». Derfor er det viktig å gjøre noe med grunnholdningene, ikke bare saka.
Om å få et politisk verv…
I arbeidslivet har vi ansettelsesprosesser, der det spørres om den enkelte har riktig kompetanse i forhold til oppgavene som skal løses. I politikken gjelder visst ikke dette spørsmålet. Man blir gitt tillit basert på hvorvidt de er lojale ovenfor partilinje og partiledelse. (Noen vil kanskje harselerende kalle det grad av hjernevasking.) Er det her den store feilen er som gir grunnlag for den systemkollapsen vi ser i dag? (Jeg kommer tilbake til hva jeg kaller systemkollaps.)
Der det ikke er et kriteria at man skal holde seg oppdatert på og følge folkets vilje. Der jakten på overordnede ideologibaserte målsetninger gjør at man ikke kan se konsekvensene av de samme målsetningene før det er langt på overtid. Der konseptet om «rett og galt» tilsidesettes, fordi man har blikket rettet i en helt annen retning. Der omtanken om den lille mannen i gata tilsidesettes for å tekkes markedskrefter som ikke befinner seg i eget land. Markedskrefter vi selv kunne hatt og latt operere i Europa på lik linje med at de opererer i Norge – om vi bare hatt latt være å vingeklippe næringsdrivende med horrible lovmessige krav og avgifter, og dermed gjort dem for svake til å bryne krefter i Europa. Dersom vi kunne hatt en såpass moderat prisstigning at vi ikke priser oss ut før vi engasjerer oss i Europa.
«De fire friheter» i EU anser mange som en av vår tids største trusler. Men ideelt sett gir dette like mange muligheter for oss til vekst i utlandet, som det gir andre europeere muligheter for vekst i Norge. Man snakker om at markedskreftene skal forbli fri, men gir faktisk aktører i andre land store konkurransefortrinn. «Her tysker: Nå skal du få to ess. Her nordmann: Du skal få ruter to og kløver tre. Nå kan dere spille poker. Måtte den beste av dere vinne.»
Tiltak
Strømpris-saka har avslørt en bakenforliggende styggedom som vi må bli kvitt. Nemlig at en Regjering kan overstyre folkets vilje, og neglisjere denne totalt. Jeg mener dette har sammenheng med en utbredt holdning til at styrke og lederskap vises i det at man står urokkelig fast på det man har kommet med offentlig – ellers viser man at man lar seg omdirigere. Og det kan folk benytte seg av ved senere anledninger. Man signaliserer da faktisk at man anser seg selv for å være høyt hevet over almuen. Er ikke heller styrke og lederskap det at man jobber for felles framdrift og framgang for nasjonen – og lar seg korrigere når ny informasjon og erfaring viser at man bør snu i en sak? Og dermed viser at man ikke tar seg selv så høytidelig?
Det er bekymringsverdig at en Regjering kan trosse et hav av mennesker som er mot strømpris-politikken som føres av Regjeringen. LO er mot den. De er oppunder 1 million medlemmer (hvorav 590000 med fullt medlemskap). Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» teller over 600000 mennesker fra alle samfunnslag. I tillegg er det mange andre tallrike grupperinger som er mot strømpris-politikken, og flagger dette høyt og tydelig. Flere næringslivsledere advarer mot framtidige og nåværende konsekvenser av høye strømpriser.
Tydeligvis finnes det ikke sikkerhetsventiler i vårt lovverk som forhindrer en Regjering i å tilsidesette folkeviljen. og kjøre beinhardt på sitt eget løp. Dette smutthullet i lovverket må vi tette igjen!
Jeg har to alternative løsninger for hvordan dette kan gjøres. Det finnes sikkert flere.
- Det kan settes krav til at de som søker plass på Stortinget skal gå gjennom et obligatorisk grunnleggende kurs som de må møte opp på og bestå før de i det hele tatt får lov til å sette beina innenfor døra på Stortinget. Et kurs som tar for seg verdien av hvert enkelt individ i Norge, verdien av folkets meninger, klarsyn på rett og galt og klarsyn på prioriteringer om at folket er viktigere enn inntjeningspotensialet man har på dem.
- Vi kan gjøre som i USA der alle som har høye politiske verv skal sverge ed («Troskapseden») på å tjene folk, fedreland, flagg og Grunnlov. For hvis de da motarbeider folkets vilje, kan de tas på brudd på ed. En ed kan for så vidt erstattes av en kontrakt som sier det samme som eden. Da vil det samme kunne betraktes som kontraktsbrudd. Og hvorfor skulle det ikke være naturlig å ha en kontraktsinngåelse i forkant av at man trer inn i Stortinget? Det er innarbeidet at «alle andre» har en arbeidskontrakt i forbindelse med det daglige virke de har som redegjør og definerer oppgaver, plikter og rettigheter.
Grunnlovsparagraf 21 kommer litt inn på at Regjering og Regjeringsmedlemmer skal utvise troskap – men teksten er vag, lite omfattende, lite konkret og inneholder ingen definerte sanksjonsalternativer. Her er lovteksten: «Kongen vel og utnemner alle sivile og militære embetsmenn etter å ha høyrt statsrådet. Dei har plikt til å vere lydige og tru mot konstitusjonen og kongen. Dei kongelege prinsessene og prinsane kan ikkje ha sivile embete.» Det er hele teksten. For at denne loven skal ha anvendelse mot en Regjering som trosser folkets vilje, må lovteksten sterkt redigeres og konkretiseres.
Det burde være unødvendig å terpe på verdier og moralske normer for folk, men alle etablerte samfunnsstrukturer som preiker om disse verdiene dør ut sakte men sikkert, og til en viss grad blir pålagt å forholde seg til gjeldende politisk korrekthet. Med dem dør også verdiene ut. Folk vil ikke ha moral, for de forbinder det med begrensning i handlefrihet. Ser vi nå hvor smart det har vært? Vi har satt i gang en de-evolusjonsprosess, der folk blir mer og mer egoistiske, maktbegjærende og kyniske. Vi er vel snart der at vi slår hverandre med klubbe i hodet for å ta den andres mat. Velkommen til steinaldersamfunnet, tidligere kjent som Norge.
Systemkollapsen…
Min påstand: Landet vårt rives i fillebiter (vi har marginal selvråderett over egne ressurser), velferden bygges ned (mindre service til innbyggerne takket være offentlige innsparinger – såkalte effektiviseringstiltak), det settes splid mellom grupper og landsdeler (strømpris er 10 ganger dyrere i sør enn i nord), vi bytter ut service til publikum med håpløse digitale løsninger som kalles å gjøre landet framtidsrettet (les: selvbetjent), vi har lover som forfordeler noen mer enn andre og ikke følger likhetsprinsipp (se egen artikkel). Vi har helsekøer vi kunne gjort noe med og vi skal akseptere at Politiet henlegger åpenbare saker. Sentralisering og sammenslåinger gjør at mange får lang vei til tjenester, og gjør at man må forholde seg til ukjente saksbehandlere uten kjennskap og identifiseringspunkter til forholdene du kommer fra eller omtaler. Alt for å øke landets kapital. Folk som blir fratatt økonomisk grunnlag for mat på bordet blir fysisk og psykisk syke, gretne og apatiske. Dette er resultatet av mange uheldige avgjørelser som er tatt gjennom mange år i mange ulike Regjeringsperioder fordi vi ikke har hatt et vern som tilsier at Regjeringer skal lytte til folket, og sette folket først. Samtidig har vi et Oljefond på 12000 milliarder kroner som kunne vært tatt litt av for å rette opp mye, og rette dem opp raskt (se egen artikkel).