Serien publiseres fortløpende i bolken «FORVALTNINGENS FORBEDRINGSPOTENSIALE» på siden som det henvises til nederst. Den som kjenner meg godt, vet at jeg har vært utsatt for og fortsatt utsettes for offentlig overgrep og svikt. Det er i hvert fall hva jeg kaller det. Lurer du på hvorfor jeg har valgt å innta en aktiv rolle i motstanden mot økte strømpriser? Tror du at «radikalisering» eller «politikerforrakt» er et resultat av at man har lest oppildnede innlegg på internett, og ikke et resultat av negative opplevelser med forvaltningen? La meg da bare si som Vømmøl Spellemannslag: «Itj’no som kjæm tå sæ’ sjøl».
Jeg har altså noen saker jeg her kommer til å blåse ut i all offentlighet, da diverse aktører som har lovet å fronte det sammen med meg for å gi sakene styrke, foreløpig ser ut til å svikte meg. De får hive seg på etter hvert om de ønsker. All publikasjon fra denne serien skal skje i samråd med meg, eller gjengis ordrett fra innleggsdelene (ikke kommentarfeltene). Bruk bildet som er lagt i innledningen, så vet dere at bildet er til fritt bruk. Jeg kan nås på jan@fattigforum.no. Skulle det dukke opp meningsytringer fra folk dere har hørt om (eller burde ha hørt om) i nasjonal presse, så ikke la dere bli «starstrucked» av den grunn. Jeg har blitt kjent med mange som kjenner mange…
Jeg tar i denne delen kun for meg noen prinsipper jeg vil at vi skal være enige om. Jeg gir altså berørte parter en – kun en – anledning til å finne på noe svært konstruktivt før jeg offentliggjør noe. De som vurderes omtalt anonymisert er 1x Kommunestyre, 1x Kommuneadministrasjon, 1x Politidistrikt, 1x Regnskapsfirma og 1x Skatteetat.
1) Hørt om politisk hvitvaskingsteknikk? Sikkert ikke. Jeg fant på uttrykket nå :). Fenomenet inntreffer når en betent sak entrer et offentlig forvaltningsorgan (kommunalt eller statlig på et hvilket som helst nivå) – og man opplever at man ikke kan forfølge saken, da rollebesetning i styrer eller organer er byttet ut eller når saken sendes mellom flere avdelinger og budsjetter slik at det slutt ikke er noen spesifikke personer eller avdelinger man kan stille ansvarlig. Saken forvitrer uten at saken er løst og noen er ansvarliggjort. Er det ikke dette som skjer i hvitvasking? Har ikke vi alle i større eller mindre grad opplevd dette i forvaltningen? Jeg vil påstå at man SLETT IKKE har løst det som har vært av problemstillinger selv om problemet ikke lenger kan «pinnes» på en ansvarlig. Jeg vil gjerne fremme som et premiss at ansvar nedarves til den som til enhver tid innehar den aktuelle sakstypen innenfor sitt ansvarsområde. Vedkommmendes (eventuelle mangel på) tidligere befatning med (eller skyld i) saken, er irrelevant.
2) Alle i offentlig forvaltning jobber ut fra et mandat. Mandatet er definert, og derfor foreligger det klart definerte arbeidsoppgaver og ansvarsområder. Om dette ikke foreligger, så skal det fikses ved første gitte anledning som høyeste prioriterte oppgave hos ansvarshavende. Hver enkelt person som har jobb i det offentlige, jobber ut fra en arbeidskontrakt. Foreligger begrepet «ansvar for» eller «ansvarlig for» i arbeidskontrakten, betyr ikke dette først og fremst at vedkommende skal ha høyere lønn. Det betyr at vedkommende har ansvar, og skal ta ansvar. Når det gjelder saker som angår offentlig svikt, henvises man til å kontakte jurist og gjennomsnittlig 9 år med paragrafkverulering for å avgjøre noe som er så opplagt at enhver samvittighetsfull person ville bedt om møte for å sørge for at en trist historie blir til en god historie igjen. Dette bør bli en selvfølgelig prosedyre hos en person med delegert ansvar.
3) Når håndhevelse av ansvar foreligger for et offentlig organ, men de ikke har økonomiske rammer for å oppfylle ansvaret – så skal slusene åpnes for å tilføre de nødvendige midlene (gjerne utenfra egen organisasjon – om «slusene» ikke finnes: etabler dem!). Det skal ikke gå på bekostning av dårligere service til andre. Det er IKKE et legitimt argument for ikke å håndheve et ansvar at andre har fått avslag i lignende forespørsler, og kan komme til å gjenoppta sine ønsker i etterkant. Sammenlign det med at det er din feil om du har latt regningsbunken vokse uten at du har gjort noe med det underveis.
Jeg vet at jeg snakker fryktelig rundt grøten her. Om noen vil forberede seg på hva jeg kan ha i ermet i fortsettelsen, så kan de myse litt på mitt eget politiske forum: www.fattigforum.no